BP/DP ve Wordu: II. Formátování

V minulé čísti jsme si ukázali, jak si správně nastylovat dokument a teď se budeme soustředit na to, jak ho zformátovat, aby vypadal trochu k světu. 

Pravidlo první – Jakýkoli zásah do dokumentu je zlo

Je to lákavé, tady chci jenom trochu víc odsadit, tady se mi nelíbí, že nemám konec stránky, tak vložim enter. Ne. Ne. Ne. A NE! Tohle můžete udělat na úplném konci. A tím myslím ÚPLNÉM konci. To jest večer předtím, než jdete BP/DP tisknout. Ve chvíli, kdy je naprosto jasné, že už nic víc nebudete dopisovat a upravovat. Do té doby je každý zásah zlo, které se vám vymstí ve chvíli, kdy např. doplníte tři slova na první stránce. Celé se vám to rozhodí a pos… :)

Pravidlo druhé – všechny změny jen do stylů

Když jsme si ty styly tak hezky připravili, tak by byla škoda je nevyužívat. Všechny použité styly byste měli mít v nabídce na hlavním panelu. Pokud tam nejsou, můžete si je snadno najít v panelu stylů, který jsme se naučili otevírat v minulém díle, kdy jsme vytvářeli nový styl.

Odsazení odstavců a nadpisů

V minulém díle jsem upozorňoval, ať nevkládáte "dvojité entery" - protože existuje chytřejší způsob. Když klepnete dovnitř některého z odstavců. Mezi styly na horním panelu by se vám měl vysvítit styl odstavce (Normální, nebo Odstavcový text - pokud jste si ho v minulém díle vytvořili). Klepněte na něj pravým tlačítkem a dejte Změnit. Dole je tlačítko Formát. Po rokliknutí se objeví seznam možností a mezi nimi Odstavec. V nastavení odstavce můžete nastavit mezery před a za textem. Což je přesně to co jste chtěli. Doporučuji hodnoty 6b nebo 12b před a za. Potvrďte nastavení kliknutím na OK a podívejte se, jak vypadá výsledek.

Nadpis kapitoly na nové stránce

Kapitoly mají začínat na samostatné stránce. Jenže jak toho docílit? Vložit konec stránky? Ne. Ale fuj! Tohle umí styly.

Na panelu stylů klepněte na styl Nadpis 1 pravým myšítkem a vyberte Změnit. Na obrazovce úpravy stylu můžete udělat úpravy jako např. zvětšit odsazení, zapnout číslování, podle chuti. Co nás ale bude hlavně zajímat je tl. Formát > Odstavec. Po rozkliknutí na druhé stránce najdete možnosti úpravy chování odstavce. Pro Nadpis 1 nás zajímá „Vložit konec stránky před“. Takže ho zaškrtneme a uložíme.

Nadpis na konci stránky a text až na další

Často se stane, že za delším textem chceme mít nadpis nějaké další části. Jenže občas to vyjde tak, že nadpis zůstane sám na konci stránky a text pokračuje až na nové. Jsem rád, že vás nenapadá vložit konec stránky nebo pár enterů před nadpis, protože..... opět jsou tu styly, aby nám pomohly :)

Vlezte do úpravy stylu Nadpis 2 (analogicky jako u Nadpis 1) do Formátu odstavce. Na druhé záložce jsou další zatřžítka, která jsme nevyužili a teď přijdou k duhu… Jedná se o Svázat s následujícím, které zajistí, že nadpis nikdy nezůstane na samostatné stránce. A Svázat řádky, aby se nám nestalo, že se u víceřádkového nadpisu zalomí přes stránku a jeden řádek bude na jedné a druhý na druhé stránce.

Nastavujeme číslování

Mám za to, že by číslování mělo fungovat out-of-the-box. Vyberete Nadpis a kliknete na tl. číslování na panelu nástrojů a Word vám rovnou chytře nabídne ostylované číslování podle nadpisů. To vám ušetří práci. Pokud např. u úvodu číslování nechcete, tak jen založte nový styl a u něj číslování vypněte (Upravit > Formát > Číslování).


Jaké další věci vám při formátování dělají problémy? Dejte mi vědět v komentářích.