Eclipse: Otevírání Workspace z kontextového menu

Poslední dobou jsem nějak rozpolcen mezi projekty od různých zadavatelů, své projekty a vůbec se začínám ztrácet. Abych od sebe měl oddělené tyhle věci při práci, používám Workspaces v Eclipse PDT. Jenže přepínání Workspaces je vopruz ! :) Navíc klasicky před začátkem práce potřebuji Updatnout přes TortoiseSVN working copy, takže musím do té které složky.

A tak by mi spoustu času ulehčilo, kdybych měl v kontextovém menu něco jako Start Eclipse Workspace here. A posléze jsem na to přišel a taky se o to podělím.

Eclipse se spuští s určeným workspacem pomocí parametru data. Takže si nejdříve připravíme cestu, kterou budeme Eclipse spouštět. U mě je to c:\Program Files (x86)\eclipse\eclipse.exe, nakonec připojíme parametr data a %1, které se nahrdí cestou – tedy c:\Program Files (x86)\eclipse\eclipse.exe -data %1. A nyní ta zajímavá část.

Kontextové menu složky najdeme v registrech. Takže si spustíme regedit (ve Vistách musíme mít admin privledges). Najdeme si větev HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\. V ní jsou jednotlivé položky. Do větve přidáme větev Eclipse.OpenWorkspaceHere. Poklepáním na Výchozí v pravé části nastavíme výchozí hodnotu – to bude text, který se objeví v menu. Pak do vytvořené větve vložíme větev command a do její hodnoty Výchozí vložíme připravenou cestu k eclipse. Tada ! Hotovo :)

Případně, pokud chcete komfortnější variantu, tak si vytvořte soubor Eclipse.reg a do něj vložte:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\Eclipse.OpenWorkspace]
@="Open Eclipse Workspace here"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\Eclipse.OpenWorkspace\command]
@="c:\Program Files (x86)\eclipse\eclipse.exe -data %1"

Samozřejmně upravený – se správnou cestou. A pozor na zpětná lomítka