Jak jsem flashnul Samsung Galaxy S3 Mini na Android 5.1

Už nějakou dobu bylo moje S3 Mini neúnosně pomalé a místo resetu do továrního nastavení jsem chtěl zkusit flashnout.

Počítejte s tím, že flashnutí nemusí vyjít a můžete telefon nenávratně zničit. Já jsem flashoval několikrát, různými verzemi přesně krok za krokem podle tohoto návodu a nikdy nebyl problém. A i když třeba telefon nešel nastartovat, tak přes Download mód a Odin šlo začít vždycky od znova.

Flashnutí libovolného telefonu je otázka několika kroků, které jsou typicky všude stejné. Liší se jen konkrétní verze operačního systému Android dostupné pro konkrétní modely. Takže i pokud nemáte zrovna S3 Mini (GT-I8190N), tak vám tento návod pomůže. Sepisuji si ho mimo jiné i pro sebe, abych měl checklist, až to budu dělat přístě.

Pro S3 Mini je nejnovější Android k dispozici na Novafusion.pl. Odtamtud jsem pro jistotu také stahoval všechny ostatní nástroje. Při stahování buďte obezřetní. Rozumný zdroj bývá krom jiných také forum XDA Devs. Ale existuje i mnoho jiných webů, odkud bych se stahovat bál.

První věcí, která je k flashnutí potřeba je Odin - program v PC, přes který nahrajete přímo do interní paměti telefonu utilitu na flashnutí (a mimo jiné taky zálohování, formátování, atp.). Najdete ho v sekci Downloads. Dále potřebujete TWRP - recovery tool, kterým budete posléze nahrávat samotný OS. V sekci download pozor na to, abyste vybrali verzi "odin". A Samsung USB driver.

Nahrávání TWRP

Telefon nejprve zapněte do módu vzdáleného nahrávání. To se udělá vypnutím a stisknutím [Volume-][Home][Power]. Až telefon naběhne do nahrávacího módu, tak zapněte v PC Odin (potřebuje oprávnění správce) a připojte telefon kabelem k PC. Odin by měl telefon zachytit a vypsat nějaké ladící informace do textového logu vlevo dole. Jakmile je Odin připravený, tak pod tlačítkem PDA vyberte stažený TWRP soubor (twrp2.8_golden.nova.20140911.tar.md5). Zkontrolujte si, že máte zaškrtnuté POUZE Force Reboot a F. Reset Time! Pak můžete pokračovat kliknutím na Start. Po několika desítkách sekund by mělo být hotovo. Telefon se vypne. Odteď by mělo být možné zapnutím pomocí [Volume+][Home][Power] nabootovat telefon do TWRP. V nové verzi má TWRP hezké dotykové rozhraní, které se dobře používá.

Flashnutí

Doporučuji pomocí Backup zazálohovat současnou verzi telefonu. Zálohu si uložte ideálně na SD kartu, odkud si ji můžete snadno přetahnout do PC pro jistotu.

Dále si stahněte z Novafusion odpovídající verzi Androidu ve verzi "recovery" (tj. pro TWRP - cm12.1_golden.nova.20160412.zip). A GApps - tam si vyberte co vám vyhovuje (nejspíš chcete ARM, 5.1, Mini - open_gapps-arm-5.1-mini-20160414.zip).

Až budete připraveni, tak telefon nabootujte do normálního systému. Připojte ho k PC a normálního správcem souborů nahrajte do rootu stažené soubory.

Dalším krokem je smazání současných dat. Ten uděláte v TWRP v podmenu Wipe. Až budete mít, tak v menu Install vyberte stažený OS a spusťte instalaci. Může trvat docela dlouho - u mě asi 15 minut. Na konci se zeptá, co dál. Vraťte se zpět do hlavního menu a nainstalujte ještě GApps. Po jejich instalaci využijte nabízené možnosti Wipe Dalvik Cache a pak restartujte telefon.

Závěr

První boot bude trvat velmi dlouho (max. však přibližně pět minut). V průběhu se budou optimalizovat nainstalované aplikace. Pokud máte štěstí, tak nyní telefon naběhne do nového OS. Pokud nenaběhne, tak to můžete zkusit celé znovu, případně zkusit jinou verzi.