Jak vložit naskenovaný podpis do AutoCADu

AutoCAD je z mého pohledu jedním z nejzáhadnějších softů, co existuje. Je plný „black-box“ magie, kdy se někde něco děje a kvuli tomu se něco nedá udělat.

Dneska sem byl konfrontován s problémem jak vložit do AutoCADu naskenovaný podpis. Abych vám ušetřil případné sakrování (a konec konců, i sobě, až na tuhle zkušenost zapomenu a budu to někdy potřebovat), tak sem sepíšu (ve výsledku celkem snadný) postup jak to udělat. Na práci je využito (krom AutoCADu) jen opensourcových nástrojů.

  1. Naskenujte si podpis. Čím větší, tím lepší. Tak aby výsledné rozlišení oříznutého podpisu bylo alespoň 500×500px. V nastavení skeneru by to mělo být asi označené jako „dokument ve stupních šedé“ což bývá 300DPI a to nám stačí.
  2. Uložený obrázek ořízněte na minimální velikost např. pomocí Paint.net nebo pro profíky windowsovým Malováním ;)
  3. Oříznutý obrázek (nejlépe jako JPG s minimální kompresí) nahrajte na VectorMagic. K stažení výsledku potřebujete nějaký email (jako dobrý nápad se jeví narychlo založená schránka [email protected]). Zadáte ho a pak potvrdíte kliknutím na odkaz v mailu (disposable mail z mailinatoru bohužel nefunguje)
  4. Stahnete si výsledek ve formátu SVG. (pokud víte jak převést EPS na WMF, tak můžete použít EPS, mě se to nepodařilo)
  5. Nainstalujte IncScape a otevřete v něm stažené SVG, udělejte případné úpravy (smazání pozadí atp.). A uložte jako DXF
  6. Otevřete soubor DXF. Je třeba spojit bloky, protože jsou jako jednotlivé čáry.Další kroky proveďte pouze v případě, že se vám nepodaří vytvořit/vložit blok (jako mně). Je to něco v rámci oné černé magie o které jsem mluvil na začátku. Prostě to najednou nefunguje a vy nevíte proč :P
  7. Když máte sjednocené čáry, tak uložte celý soubor jako DWG (čím nižší verze tím IMO líp).
  8. Zavřete DXF, otevřete vytvořené DWG a postupujte běžně jako kdybyste dělali BLOK. (Vytvořit blok, vybrat referenční bod, měřítko, uložit) a HOTOVO :)

Doufám, že se někomu tahle informace bude hodit. Podělte se o úspěchy v komentářích.